Az Arbo Invest Zrt 2011-ben támogatást nyert "Kiegészítő geotermikus energiahasznosítás Debrecen két legújabb termál gyógyászati és wellness szállodájánál" KEOP-4.2.0/B/09-2010-0058 pályázati szám alatt.

A projekt az EU társfinanszírozásával valósult meg. Bővebb információ: www.energiakozpont.hu és www.nfu.gov.hu

Az építkezés helyszíne 17 ha összevont, tiszta, forgalomképes tulajdon a Debrecen melletti Erdőspuszta szívében, a környékbeliek egyik legkedveltebb kiránduló központjában található.

A projekt jogerős, 2014. augusztus 30.-ig érvényes építési engedéllyel rendelkezik, az építkezés megkezdődött.

Az építészeti kiviteli tervek, belsőépítészeti látványtervek, továbbá tájépítészi, gyengeáramú, geotermikus tervek teljes körűen elkészültek.

A területen hivatalosan gyógyvízzé nyilvánított „Arbo Aqua” termálvíz található, amelyről Gyógyvízzé Nyilvánítási Határozat is született.


Pályázat száma: KEOP-4.2.0/B/09-2010-0058

A projekt címe: "Kiegészítő geotermikus energiahasznosítás Debrecen két legújabb termál gyógyászati és wellness szolgáltatásokat nyújtó szállodájánál"

Projekt helyszíne: 4030 Debrecen, Fancsika

Kedvezményezett: Arbo Invest Zrt. 4030 Debrecen, Vikár Béla u. 4-6.

Projekt költségvetése: 476 833 908,- Ft

Megítélt támogatás: 229 118 693,- Ft

Támogatási intenzitás: 48%


Projekt rövid összefoglalója:

Az Arbo Invest Zrt. célja egy 4 csillagos minősítésű, de 5 csillagos szálloda és mellette egy minden igényt kielégítő szabadidő komplexum létrehozása Debrecen külterületén. A 28 hektáros arborétumi környezetben jelenleg kivitelezés alatt álló Hotel Arborétum (továbbiakban Hotel) névre hallgató létesítmény a tervek szerint 2013-ban fogadná az első vendégeit. A wellness szállodában lehetőség nyílna konferenciák tartására, sportolásra illetve helyet adna a gyógy- és vendégturizmusnak is. A komplexumhoz sportcentrum, fedett teniszpályák, apartman házak, élő- és elektronikus casino, valamint gyógy- és élményfürdő is társulna.

Az Arbo Invest Zrt. környezettudatos gondolkodását nemcsak a szálloda név- és helyszínválasztása jellemzi, hanem az üzemeltetésben is törekszik a környezetbarát megoldások alkalmazására. Ezt a törekvést az is jól mutatja, hogy a helyben feltárt gyógyvizű kút felesleges hőjét hasznosítani kívánja a fürdő medencéinek részleges hőtartásához. Mivel az épületegyüttes és a medencék földgázalapú hőenergia igényeinek kielégítése évi több mint 51 millió Ft-ba kerül, így a beruházó további költséghatékony és környezetbarát megoldásokat keresett. E munka során fogalmazódott meg, hogy a gyógyvizű kút hő hasznosításához hasonlóan geotermikus energia felhasználásával mérsékeljék mind a földgázfogyasztást, mind pedig ennek költségvonzatát. Az előkészítő munka során kiderült, hogy a jelenleg érvényes jogszabályi környezet miatt (LIII/1995 vízgazdálkodási törvény) szükséges termelő és visszasajtolási technológia nem építhető meg csak a Hotel Arborétum területén. A rendszer kialakításához szükséges kútpárt nem lehet úgy elhelyezni a területen, hogy azok között az egymásra hatás elkerülése miatt szükséges távolság tartható legyen. Ezen kritérium betartásához szükségessé vált külső partner bevonása, melynek keresése során került a látótérbe a Norta Kft, akivel az Arbo Invest Zrt. régi jó partnerkapcsolatot ápol.

A cég az egy éve elkészült Erdőspuszta Club Hotel névre hallgató Rendezvényház (továbbiakban Rendezvényház) kivitelezésén dolgozott, mely egy közeli területen épült fel. A Norta Kft. a projektgazdához hasonlóan szintén csökkenteni kívánja a fűtési energiaköltségeit, így a földgázhoz viszonyított jelentős (25%) engedmény fejében helyet ad a tervezett létesítmény termelő kútjának, illetve a kapcsolódó technológiának. Az előkészítő munka során a projektgazda hidrogeológus szakértő bevonásával felmérte a várható termál adottságokat. A szakvélemény alapján kiderült, hogy területen nagy biztonsággal feltárható 1400 m mélységben kb. 80°C kútfej hőmérsékletű termálvíz, melynek legnagyobb térfogata 42 m3/h. A termálvizet a már említett jogszabályi kötelezettségnek megfelelően, és azzal teljes mértékben, összhangban egy 1350 m mély visszasajtoló kúton keresztül kívánjuk eljuttatni a hévízadó rétegbe. A projekt tervezett eredménye, hogy egy átlagos időjárási körülményű évben 28,63 TJ/év földgáz elégetésével előállított hőenergiát helyettesítsen megújuló alapon, geotermikus energiával.

Környezetvédelmi szempontból a beruházás pozitív hatású. A teljes rendszer üzembe helyezést követő évben nemzetgazdasági szinten 237 t CO2 ekv. gázkibocsátás marad el, ami a 25 éves üzemidőt tekintve 5 936 t CO2 ekv. A megépített geotermikus közmű üzemeltetését a projektgazda, az Arbo Invest Zrt. kívánja ellátni. A tervezett fejlesztés összhangban van a kidolgozás alatt álló új Széchenyi tervvel. Megvalósítása többszörösen is indokolt mind Magyarország számára, mind pedig a fejlesztésből részesülő két vállalkozás szempontjából is.Geotermikus energia hasznosításának vázlati rajzaHotel Arborétum geotermikus energiahasznosítás kapcsolási rajzaGeotermikus fűtés/hűtés koncepciója a Hotel Arborétum Projektben

Az Arbo Invest Zrt. 2010-ben kérte fel a Porció Kft-t, hogy kidolgozza a megvalósíthatósági tanulmányt a Hotel Arborétum területén található termálvíz alternatív energia forrásként történő felhasználására. A megvalósíthatósági tanulmány 2010-ben elkészült, cégünk geotermikus pályázatot adott be a megvalósítás érdekében. Célunk a telken lévő termálkút geotermikus energiáját - a fürdési, gyógyászati felhasználáson túl - télen fűtésre, HMV előállításra felhasználni, ezzel nem kis megtakarítást elérve napjaink egyre növekvő energiaáraival szemben, nem beszélve arról, hogy ezzel a Hotel Arborétum környezeti terhelése/energiafelhasználása jelentősen alacsony szinten tartható lesz a Debrecent környező létesítményekkel szemben.